środa, 22 marca 2017

Mielonka z szynkowaru z marynowanymi pieczarkami


Pyszna,swojska mieloneczka na kanapki,dodałam pieczarki marynowane i smak jest naprawdę wyjątkowy-polecam gorąco!!


Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500g szynki b/z kości
  • 20 dag słoniny 
  • pieczarki marynowane(mały słoik,lub pół dużego)
  • łyżeczkę soli peklowej
  • ok 0,5 łyżeczki soli kamiennej
  • płaska łyżeczka pieprzu białego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka żelatyny
  • ok 70 ml zimnej wody


Przygotowanie:
Mięso mielimy najlepiej na grubszym sitku(ale nie koniecznie),słoninę na drobnym.
dodajemy wszystkie przyprawy i wodę i mieszamy ok 5 min żeby składniki dobrze się połączyły.
mięso wkładamy do szynkowaru na przemian z pieczarkami,dociskamy ,zamykamy szynkowar i gotujemy ok 1,5 godz w temp 80 stopni(czyli na małym ogniu).
Rada:jak nie mamy szynkowaru można zrobić taką mieloneczkę w słoiku z szerokim wierzchem(ale wtedy gotujemy 1 godz.)

Smacznego!!



0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!